En ömtålig telefon

Du ser det hända, men du kan inte göra något för att stoppa det. Telefonen har glidit ur handen och är nu på väg att falla mot det hårda golvet. Naturligtvis kommer den att landa med baksidan uppåt och det enda du kan göra är att hålla tummarna för att skärmen inte har spruckit. Troligtvis har den dock det, åtminstone om du har en iPhone. I ett test som utfördes av Råd & Rön skulle det komma att visa sig att iPhone har de mest ömtåliga modellerna.

Att få en spricka i skärmen på sin mobiltelefon har nog de allra flesta varit med om som är ägare till en smartphone. Visst kan du, med hjälp av olika tillbehör, minimera risken för att detta ska ske, men det är aldrig någon garanti. Om din telefon faller hårt är risken stor att skärmen kommer gå sönder och du kommer att behöva stå inför ett val. Antingen behåller du din gamla telefon och lämnar in den på reparation eller så vänder du dig till en butik och köper en helt ny. Apple själv menar att det finns många fördelar med att satsa på en helt ny telefon istället för att laga den gamla. Det finns dock inte mycket sanning i detta. Att reparera din gamla telefon går snabbare, är mycket billigare och dessutom mycket bättre för miljön.

Reparera din skadade telefon

Idag finns det flera sätt du kan gå tillväga på för att reparera din trasiga telefon. Det vanligaste är dock att besöka en butik som erbjuder olika reparationstjänster. Ett återkommande missförstånd är att reparationer är väldigt dyra och att det helt enkelt är billigare att köpa en ny. Så är dock inte fallet…

  • Här kan du laga din iphone och byta batteri
  • Få displayen fixad
  • Laga sprucket glas
  • Byte av laddport eller högtalare/mikrofon

Allt på bara några minuter. Hos vissa operatörer finns det även möjlighet att lämna in din gamla telefon i utbyte mot rabatt på din nya eller rena kontanter. Den gamla telefonen kommer då att återvinnas eller repareras för att säljas igen. Återvinning!

Värna om miljön

iphone ipMiljön tar allt mer skada av den stora konsumtion och tillverkning av elektronik och kläder som försiggår varje dag över hela världen. Enligt en studie som utförts så orsakar tillverkningen av endast en telefon så mycket som 86 kilo med avfall. Det är inte bara plast och glas som telefonerna är gjorda av, utan även metaller som har en mycket negativ påverkan på miljön. Av denna anledning är det alltid bättre att du reparerar din gamla telefon istället för att köpa dig en ny. Visst kan det ibland vara så att din telefon helt enkelt blev så förstörd att den är omöjlig att laga. Har du garanti kvar så använder du dig av denna, i annat fall kan en ny telefon vara den enda lösningen. Ett tips är att du då tittar igenom lådor i hemmet för att se om du har gamla telefoner liggandes. Ta med dig dessa till butiken och fråga om du har möjlighet att återvinna dessa direkt. Du har köpt en ny, men du har fortfarande gjort ett miljömedvetet val i processen.