Låt dig inte luras av låga priser

Att shoppa online är populärare än någonsin, men är du säker på att sajten du shoppar ifrån verkligen säljer äkta varor? Låt dig inte luras av låga priser – om det verkar för bra för att vara sant så är det oftast inte sant.

Framtidens shopping är online det är fastställt sedan tidigare, men har du koll på varifrån dina produkter du köper faktiskt kommer? Många som shoppar från webbsidor de inte känner till sedan tidigare och när man gör det är risken överhängande att produkten man får hem inte är äkta, alltså att det är en piratkopia som saknar både CE-märkning och andra säkerhetsmärkningar. Så hur undviker du att köpa hem kopior?

Så undviker du att köpa piratkopior online

Det första varningstecknet när du shoppar online är själva hemsida. Hur ser språket ut? Stavfel, särskrivningar eller konstiga formuleringar är starka indikationer på att något inte står rätt till, kanske är hela hemsidan översatt via ett automatiskt översättningsprogram? En annan viktig sak är att kontrollera sajtens omdömen, vad säger de andra som handlat här? Säkerställ att du söker fram recensioner från en av sajten oberoende recensionssida då det är väldigt enkelt att själv hitta på positiva omdömen och lägga ut på sin hemsida, är det däremot en öppen recensionssida är chansen högre att även äkta omdömen finns med. Andra sätt att undvika att köpa piratkopior är något som Expressen Dina Pengar listar som följande:

  • Vem står bakom sajten? Kontrollera vem säljaren är.
  • Finns ett trygghetsmärke? Certifieringar om trygg handel ges bara till erkända handlare.
  • Läs om sajtens villkor och dina rättigheter, exempelvis ångerrätt och reklamation.
  • Vad kostar produkten? Jämför med andra sidor som säljer samma för att se om prissättningen är rimlig eller på tok för lågt.
  • Om du väljer att handla, betala med säkra betalningsmetoder, alltså att sidan har säker anslutning och att du kan välja mellan olika betalningsalternativ till exempel faktura eller med bankkortet och spara alltid orderbekräftelse och kvitto.