Apple vill ha trasiga Iphones

De senaste nyheterna från Apple är att de utökar sin återvinningsplan och erbjuder kunder som lämnar in sina trasiga Iphones pengar tillbaka som kan investeras i en ny modell. Den här utökningen gäller än så länge bara USA och Apple hoppas på att många vänder sig till dem istället för mobilverkstäderna när mobilen inte fungerar längre.

4481370-mac

Snart kan den som har krossad skärm på sin Iphone lämna in den direkt till Apple, skriver Aftonbladet. Företaget har nämligen planer på att utöka sin återvinningsplan och kommer därför att börja köpa Iphones som har trasiga hemknappar, kameror och skärmar. Apple kommer även, förutom att betala för telefonerna, erbjuda installation av skärmskydd för att se till att skärmen inte går sönder. Apple har sedan en tid tillbaka erbjudit återvinning av sina produkter. Om man kommer med sin trasiga Iphone får man byta ut den mot pengar i butiken som man sedan måste investera i en ny modell.

Får inte så mycket tillbaka

Att Apple har ett sådant här erbjudande för den som gör sönder sin mobiltelefon är väldigt bra. Men man får faktiskt inte tillbaka särskilt mycket när man lämnar in en trasig mobil, skriver Dagens Industri. Till exempel kan man få 420 kronor tillbaka för en trasig Iphone 5s och för en Iphone 6 kan Apple betala upp till 1 680 kronor. Visst kan Apple därmed erbjuda mer pengar för en trasig Iphone än vad de flesta inbytessajter gör i dag. Men det räcker inte alls långt till en investering i en ny mobil. Därför är det en mycket bättre och smartare investering att köpa ett antal tillbehör som gör att mobiltelefon inte går sönder från allra början. Några saker man kan köpa för att göra mobilen lite mer tålig är:

  • Skärmskydd.
  • Fodral.
  • Skal.
  • Vattentät mobilväska.

Apple kan hjälpa en med detta men man kan även köpa tillbehör till sin mobiltelefon på andra platser. Iphone 6 tillbehör hittar man på nätet till bra priser och här kan man även hitta tillbehör till äldre modeller.

Billigare köpa ny än laga 5249770-girl-with-red-nails-holding-a-mobile-phone-with-broken-screen

Förhoppningen från Apples sida med det här nya steget i deras återvinningsplan är enligt flera sajter på nätet att det ska bli billigare för användare att köpa en helt ny mobiltelefon än att laga sin trasiga. Visst kan detta kännas lite bakåtsträvande i miljösynpunkt att det blir billigare att köpa en ny telefon än att laga den gamla. Men man får hoppas att Apple återvinner de inlämnade telefonerna på ett bra sätt. Apple har med detta självklart även som mål att driva på leveranserna av deras nyaste mobilmodeller. Den här ökningen av inbytesprogrammet är än så länge bara tillämpad på den amerikanska marknaden och det går alltså inte i dagsläget att lämna in sin gamla mobil och få en ny i Sverige. Det finns heller ingen information om huruvida Apple kommer att införa de här policyändringarna någon annanstans än i USA.