En app i julklapp

Julen står för dörren, om någon skulle ha missat det. Har du några personer kvar på listan över de som du ska köpa julklappar till, men har ingen aning om vad du ska köpa? Har personen ifråga en iPhone eller en iPad? I så fall kan du kanske ge bort en app eller två. Mr Apple berättar hur.

Det finns många smarta appar till iPhone och iPad, som kan hjälpa till i vardagen med allt från mindfulness till inköpslistor. Många smarta idéer tar först form som appar, och jag tycker att det är rimligt att upphovspersonerna tar betalt för sina snilleblixtar. Om man kan leva på smarta idéer, varför ska man då inte göra det? Samtidigt finns det ju många appar som är gratis, och vi har alla ett flertal av dessa på vara iOS-apparater. Att det finns så många appar som inte kostar något gör att många drar sig för att köpa appar, även sådana som de skulle ha nytta av.

Det här är något man kan tänka på inför bemärkelsedagar, eller nu till jul. Har du någon närstående som du inte vet vad du ska köpa för julklapp till? Finns det en app som hen skulle ha nytta av, men som hen inte har på sin apparat? Om du tror att det är priset som är hindret kan du ge bort den appen i julklapp.

Det finns presentkort på Itunes att köpa, och de kan användas till att köpa appar. Det är förvisso inte en dålig idé om man inte vet vilken app man ska köpa. Presentkort hittar ni här, och man kan välja mellan olika valörer.

Men det finns en elegantare lösning, som gör att appen levereras automatiskt till mottagaren på julafton, eller någon annan dag som du kan välja själv. Öppna App Store på din telefon eller platta (för du har väl själv en iOS-device?), och leta upp appen som du vill ge bort. Tryck på ”Dela” i övre högra hörnet (den lilla fyrkanten med en pil som pekar uppåt) och sedan på ”Skicka present”. Sedan fyller du i mottagarens mejladress, och skriver ett litet meddelande till mottagaren (annars kan det bli lite konstig stämning). Ange vilket datum presenten ska skickas (24 december om det ska vara en juklapp), tryck på ”Nästa”, välj ett tema och slutför ditt köp.

Ikon för att ge bort appar

De populäraste betalapparna

Vet du inte vilken app du ska köpa kan du titta på topplistan i App Store, där du hittar de mest populära betalapparna just nu. I skrivande stund se listan ut så här:

  1. 7 Minute Workout
    Det är tydligen många som vill komma i bättre form, utan att det tar för mycket tid. 7 Minute Workout omfattar 12 övningar, med den egna kroppsvikten som motstånd. Varje övning ska göras i 30 sekunder, med tio sekunders vila innan man ger sig på nästa övning. Enligt utvecklarna ska träningen motsvara en timme på gymmet.Fler tips på hälsoappar hittar du här.
  2. MammaMage
    På andra plats hittar vi en annan träningsapp. Denna vänder sig till nyblivna mammor som vill gå tillbaka den mage de hade före graviditeten. Appen ger råd om hur man ska träna rätt som nybliven mamma, och innehåller pass på fem minuter som man kan utföra nästan var som helst. Träningen stegras genom olika nivåer, och sammanlagt innehåller appen 37 övningar.
  3. Geometry Dash
    Det populäraste spelet på App Store just nu är Geometry Dash, som liknar gamla 8-bits plattformsspel. I spelet kontrollerar man en kub som studsar fram genom en värld av geometriska former, och gör sitt bästa för att undvika att bli spetsad. Som många andra appspel låter det enkelt, men det blir snabbt både svårt och beroendeframkallande.