Glitter slutar sälja skal

Alla vill vi skydda vår telefon med skal och skydd, oavsett om vi har en iPhone eller en android, men oberoende av vilken tillverkare man har telefon ifrån finns en viktig sak att veta och det är att vissa skal kan vara giftiga – en butik som fått kalla tillbaka sina skal är Glitter vars mobilskal visats innehålla en rad farliga kemikalier, och därför kallar butikskedjan nu tillbaka sina sålda produkter.

trasig tlefon trasig skärm mobilskalSka man skydda sin telefon med skal kan man köpa snygga mobilskal online både till iPhone och till sin android, och det billigt också. Vad man däremot inte bör göra är att handla sina mobilskal hos butiker ägda av smyckeskedjan Glitter. Skal som sålts i deras butiker har nämligen efter en undersökning med olika tester av skalen genomförd av Icakuriren upptäckt att skalen innehåller farligt höga mängder kemikalier. Därför har butikskedjan nu också valt att återkalla sina sålda skal, rapporterar Norrbottens Kuriren, och detta efter att Kemikalieinspektionen reagerat och helt enkelt förbjudit dessa skal.

Varför är skalen giftiga?

Anledningen till att skalen som just Glitter säljer förbjuds beror på att dessa skal innehåller farligt höga halter, upp till hela tre gånger över den tillåtna gränsen, av kemikalier som benämns kortkedjiga klorparaffiner SCCP. Det är ett ämne som både är cancerframkallande och reproduktionsstörande, plus att det också är förbjudet att använda enligt EU. Vad skalen också uppges innehålla är höga halter av vad EU anser är ett särskilt farligt ämne vid namn DEHP. Därför har Glitter nu stoppat all försäljning av sina skal och till Dagens Handel säger kvalitetsansvarige på Glitters huvudkontor att man tar det som inträffat på största allvar och att man också nu skärper sina rutiner för förhindra så att inget liknande ska kunna ske igen.

Så innan du köper mobilskal, se till att du vet vad det är gjort av – eller gör ett alldeles eget såsom barnen i denna video gör: