Microsoft lär ut Linux

Mycket ska man höra innan öronen trillar av. Microsoft har startat en kampanj som heter Microsoft loves Linus. Ja, ni läste rätt.

Microsoft har aldrig varit särskilt förtjusta i Linux. När det kommer till hemdatorer finns det egentligen ingen konkurrens, för det öppna operativsystemet har så liten andel av marknaden. Däremot sticker principen med GNU/Open Source i ögonen på många på Microsoft.

När det kommer till webbservrar är det faktiskt Linux som dominerar. Kanske har Microsoft börjat känna att slaget faktiskt är förlorat där, men att det går att vinna ett och annat ändå. Nu erbjuder man nämligen en kurs i att använda Linux på Azure, Microsofts molnplattform. Den som genomgår kursen, som är skapad i samarbete med Linux Foundation, får ett MCSA-certifikat.

Microsofts monter på CEBIT-mässan

Kanske beror Microsofts helomvändning på att det länge funnits en tveksamhet inför att använda molntjänster som Azure. Här finns en artikel om detta, som har några år på nacken. Viljan att använda molnet har blivit större, men Microsoft konkurrerar med bl.a. Google och Amazon. Kanske är det i ljuset av denna konkurrens som man valt att liera sig med Linux.