Nya iPhone SE

Apple har gjort det igen. Det blev dock ingen iPhone 7 som väntat, istället blev det en iPhone SE och denna är nu tillgänglig på marknaden – men hur bra är den egentligen?

iphone5IPhone struntade i iPhone 7 och kom istället ut med en iPhone SE. Men om man inte vill behöva lämna in luren på iPhonereparation det första man gör är det närmare ett måste att köpa ett fodral som man brukar behöva till alla iPhonemodeller. Ett plus är dock att denna modell kommer i samma storlek som både iPhone 5 och iPhone 5s, så gott om skal och fodral finns redan på marknaden att shoppa loss bland – du behöver alltså inte vänta tills Apple släpper fler skal. Har du ett gammalt skal från din femma kan du använda detta till din SE, men den iPhone 5 användare som byter till en SE:modell ska vara förberedd på att det kommer blir en stor förändring, skriver Svenska Dagbladet i sin recension av telefonen. Även om telefonerna är exakt likadana i design är det stor skillnad i telefonernas prestanda, grafik och känsla. På det stora hela är dock iPhone SE inte en lika revolutionerande telefon som andra iPhone-släpp som varit. Det är en bra telefon, det är riktigt men inte är den speciellt spännande. Inte enligt Svenska Dagbladets recensent i alla fall som menar att det med denna telefon kan bli svårt att förklara varför allmänheten ska välja just denna telefon – det är nämligen enligt honom inte lika självklart som det varit med SEs föregångare. Men läser man recensionen som man skrivit i tidningen 99mac är det en desto mer positiv ton och man förklarar också varför Apple gått tillbaka till de mindre skärmarna istället för att fortsätta på samma spår som man gjort med iPhone 6 till exempel. Anledning är nämligen att Apples egna statistik visar att de mindre skärmarna sålts i större volymer och den som sålts allra bäst är 5:an, och då är det inte så konstig att denna fått stå modell för iPhone SE.

Ta hand om din iPhone

Som nämnt ovan kräv skal, fodral eller annat sorts skydd även för denna skapelse om man inte vill lämna in sin iPhone på reparation det första man gör. Men turligt nog finns sätt att utföra första hjälpen på sin iPhone eller iPad om den inte vill fungera ordentligt. Det är något som Macworld tipsar om. Bland annat tipsar man om att ladda batterierna i minst tio minuter med riktig laddare och testa igen. Funkar inte det kan man testa att tvinga sin iPhone att starta om, återställa enheten via Itunes eller nedgradera till en tidigare IOS-version. Om inget fungerar är dock bästa alternativet att lämna telefonen på reparation.