Skräp på macen

Varning för virus och trojanerSom mac-ägare är man någorlunda förskonad från virus och andra former av skadlig kod, men det finns ändå saker som man bör skydda sig från. Helt skyddad från malware har man aldrig varit som mac-användare, så man bör vara lite försiktig.

Ofta hör man folk säga att det inte finns några virus som drabbar mac, men det stämmer inte. OsX är dock betydligt mindre utsatt än Windows, men det säger egentligen inte så mycket.

Sedan 2004, då MW2004 gjorde entré, har en del trojaner och andra typer av malware som riktar in sig på macintoshdatorer upptäckts. En av de första var Leap, även känt som Oompa Loompa. Denna trojan försökte sprida sig genom att skicka en fejkad bildfil till alla Ichat-kontakter i användarens adressbok. Ett annat exempel är Macsweeper, som hittar olika typer av påhittade problem, som kan avhjälpas genom att man köper en licens. Fler exempel hittar man i den här texten.

Det enklaste sättet att skydda sig mot skadlig kod är att se till att alltid ha den senaste versionen av operativsystemet. Många former av malware utnyttjar nämligen kända säkerhetshål i systemet, och dessa täpps igen i och med uppdateringarna.

Man bör också se upp med programvara från sajter som Macupdate eller Download.com. En gång i tiden hittade man många bra program där, men idag får man med en massa tillägg som man helst slipper.