Tips för att välja rätt mobilabonnemang

I den stora djungeln av mobilabonnemang är det lätt att gå vilse. Att ens förstå exakt vad som erbjuds från en mobiloperatör är klurigt om du inte läser det finstilta under villkoren. Samtidigt finns det stora pengar att spara.

Den som väljer det bästa mobilabonnemanget för sina egna behov kan sänka sina mobilkostnader med flera tusenlappar på sikt. Här kommer några goda råd.

Fokus på billig surf

Vad som ökat allra mest bland svenskar är datatrafiken. Nuförtiden vill vi kunna streama video, se på sport live, dela med oss av foton, ladda hem appar och spel i mängder o.s.v. Datatrafik fortsätter att bli en allt större andel av mobilabonnemanget. Tiden då mobilen mest användes för vanliga telefonsamtal och SMS verkar vara förbi. Är du som alla andra så börja med datatrafiken. Ofta är det nyckeln till att hitta bästa mobilabonnemanget för just dig. Titta på de senaste månaderna. Hur mycket data behöver du per månad? Vissa använder bara någon gigabyte, medan andra kan använda uppemot 100 eller mer.

Gör jämförelser på mobilabonnemang

Med en bättre känsla för ditt eget mobilanvändande är steg två att börja jämföra mobiloperatörer. Sortera bort allt som inte gäller för dig. Ofta finns specialerbjudanden för barn, studenter eller seniorer, men de är förstås bara intressanta om du passar in i en sådan kategori. Lägg heller ingen tid på abonnemang som inte passar ditt användande, till exempel om de inte har tillräckligt med samtalstid, SMS eller surf per månad.

Bindningstid är en annan viktig fråga. För att kunna få riktigt bra erbjudanden är det inte ovanligt att behöva binda upp sig i 24 månader eller mer. Din frihet blir begränsad. Vill du vara flexibel är ett bra tips att söka efter abonnemang med fast pris utan bindningstid. Då kan du avsluta abonnemanget precis när du vill.

Ju mer tid du lägger på jämförelser av abonnemang, desto större är sannolikheten att du gör ett riktigt bra val. Lita inte alltför mycket på vänner och bekanta. Deras mobilvanor är ibland helt annorlunda jämfört med dina egna. Mobilabonnemang är också något som förändras snabbt. Bästa erbjudandet för 3 månader sedan är knappast det bästa erbjudandet idag, Håll dig till uppdaterade källor. Använder du en jämförelsesajt är ett tips att gå vidare till mobiloperatörens hemsida efteråt och läsa alla detaljer innan du bestämmer dig.